Întrebări frecvente despre FIV

întrebări frecvente fiv 1
Scris de Laurence

Fiind cea mai utilizată tehnologie de reproducere asistată din lume pentru cuplurile care încearcă să aibă un copil, nu este surprinzător faptul că există foarte multe întrebări despre fertilizarea in vitro (FIV)!

Am selectat cele mai importante întrebări pe care le primim:

  • Ce este tratamentul FIV și cum funcționează?
  • Este dureroasă procedura FIV?
  • Cât timp durează să rămâi însărcinată cu FIV?

1. Ce este tratamentul FIV și cum funcționează?

Fertilizarea in vitro este cel mai eficient și cel mai larg practicat tratament împotriva infertilității din lume.

FIV este o secvență de proceduri care implică fertilizarea unui ovul în afara corpului femeii într-un laborator specializat. Este adesea efectuată după ce alte metode de încercare de sarcină au eșuat.

Pentru început, se prescriu de obicei medicamente pentru fertilitate pentru a ajuta la stimularea dezvoltării ovulului. Chiar dacă o femeie nu are probleme de ovulație, medicamentele ajută la producerea mai mult de un singur ovul, ceea ce îmbunătățește rata de sarcină. În general, se prelevează între 10 și 20 de ovule din ovare cu ajutorul unui ac mic. Ovulele sănătoase și mature sunt amestecate cu un mediu special și cu spermatozoizi într-un laborator specializat pentru a fertiliza ovulele. În medie, aproximativ două treimi dintre ovulele recoltate sunt suficient de mature pentru a fi fertilizate.

Există două modalități de fertilizare a unui ovul:

  • Inseminarea convențională, în care ovulul și spermatozoizii sunt combinate într-o cutie Petri de sticlă și apoi incubate.
  • Cealaltă opțiune este injecția intracitoplasmatică de spermatozoizi (ICSI), în care sperma este injectată în ovul cu ajutorul unui ac și al unui microscop operator sofisticat. ICSI este utilizată în aproximativ 70% din cazuri, atunci când fertilizarea este mai puțin probabilă din cauza unor factori precum calitatea slabă a spermei sau eșecul FIV anterior.

Echipa de FIV (medici și embriologi) va decide ce abordare se va folosi pe baza mai multor factori legați de cuplul care urmează să fie supus FIV. Ambele metode au aproximativ aceeași rată de succes.

Odată ce embrionii s-au dezvoltat, aceștia sunt examinați și clasificați de un specialist în embrioni. Un embrion de cea mai bună calitate este selectat pentru transfer; ceilalți embrioni de bună calitate pot fi congelați pentru a fi utilizați ulterior. Transferul de embrioni are loc, de obicei, la 5 sau 6 zile după prelevarea ovulelor, dar uneori mai devreme, în a doua sau a treia zi. Un singur embrion este de obicei transferat în uter pentru a evita o sarcină multiplă, care implică un risc mai mare de complicații pentru copii și mame. Se speră ca, în decurs de o zi sau două, embrionul să eclozeze și să se implanteze în mucoasa uterină, unde va continua să se dezvolte într-un făt.

La aproximativ 12 zile după transferul embrionului, se va efectua un test de sarcină în sânge și, dacă se confirmă o sarcină, veți fi urmărită prin analize de sânge și, eventual, ecografii, pentru a confirma viabilitatea și dacă este vorba de o sarcină multiplă. Dacă sarcina pare normală la 9-10 săptămâni, veți fi trimisă înapoi la obstetricianul dumneavoastră!

Pentru a afla mai multe despre întregul proces, vă rugăm să citiți articolul nostru: Cum funcționează FIV, pas cu pas?

2. Este dureroasă procedura FIV?

Nu.

Există câteva etape în procesul FIV care pot provoca un ușor disconfort, așa cum este descris mai jos. Este foarte rar să simțiți mai mult decât o durere minoră.

Majoritatea medicamentelor pentru fertilitate sunt administrate prin injectare. În prezent, acestea folosesc o tehnologie ușor de administrat – cum ar fi un stilou – care reprezintă o îmbunătățire față de cele administrate în urmă cu câțiva ani

Recoltarea de ovule este o procedură chirurgicală care presupune îndepărtarea ovulelor din ovarele dumneavoastră. Se folosește un ac mic, care trece prin partea superioară a vaginului într-un ovar și apoi în celălalt. Un anestezist vă va monitoriza îndeaproape sedarea intravenoasă și nu ar trebui să simțiți nicio durere sau disconfort în timpul procesului de mai puțin de 30 de minute.

Este posibil să aveți ușoare crampe în ziua procedurii, care dispar de obicei a doua zi. Este posibil să simțiți o senzație de plenitudine și/sau presiune datorită expansiunii ovarelor prin stimularea ovariană, care poate dura câteva săptămâni.

Transferul de embrioni utilizează un cateter moale, flexibil și subțire pentru a transfera embrionul în uter. O ecografie abdominală asigură faptul că vârful cateterului plasează embrionul în cel mai bun loc pentru implantare. Durerea și disconfortul sunt rare, iar experiența a fost comparată cu cea a unui frotiu vaginal.

3. Cât timp durează să rămâi însărcinată cu FIV?

Un ciclu de FIV durează aproximativ două luni. Femeile sub 35 de ani vor rămâne însărcinate și vor avea un copil cu prima prelevare de ovule FIV și cu transferul (transferurile) ulterior de embrioni aproximativ în jumătate din timp.

Femeile care nu rămân însărcinate după primul ciclu de FIV au totuși șanse foarte bune de a rămâne însărcinate în timpul celui de-al doilea și al treilea ciclu de FIV și chiar mai mult. Mulți factori afectează capacitatea dumneavoastră de a rămâne însărcinată și de a avea un copil sănătos cu FIV. Medicul dumneavoastră vă poate spune, de obicei, de ce nu rămâneți însărcinată și vă poate explica șansele de a avea un copil cu FIV.

Vârsta este factorul care afectează cel mai mult rata de succes a FIV. Procentele medii de nașteri prin FIV în funcție de vârstă sunt :

  • 10% pentru femeile cu vârsta sub 35 de ani
  • 3% pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 35 și 37 de ani
  • 1% pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 38 și 40 de ani
  • 7% pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 42 de ani
  • 10% pentru femeile cu vârsta peste 42 de ani

În plus față de aceste statistici, este important de remarcat faptul că rata cumulativă de succes pentru o naștere vie crește odată cu ciclurile suplimentare de FIV pentru toate femeile. Cu toate acestea, rata de succes rămâne mai mică în cazul femeilor mai în vârstă. În plus, Centrele pentru Controlul Bolilor (CDC) au observat recent că rata de succes a FIV pentru fiecare categorie de vârstă a crescut în ultimii ani, pe măsură ce tehnicile și experiența se îmbunătățesc,

De asemenea, ar trebui să puteți întreba orice clinică de fertilitate care este rata de succes a FIV. Nu uitați că ratele de succes ale clinicilor variază în funcție de caracteristicile pacienților lor și de individualizarea îngrijirii pacienților, așa că acesta nu ar trebui să fie singurul factor de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți o clinică de fertilitate.

Multe cupluri nu reușesc din prima și continuarea ciclurilor de FIV implică adesea achiziționarea unui ciclu de tratament separat de fiecare dată când nu funcționează. În timp ce majoritatea pacienților aleg să își finanțeze tratamentul câte un ciclu, alegerea unui plan cu mai multe cicluri oferă o șansă mai mare de succes la FIV și un cost mai mic pe ciclu.

Profitați de o evaluare GRATUITĂ!

La cerere și
fără nicio obligație din partea dumneavoastră.

Consultație 100% gratuită. Analizăm situația dumneavoastră, nevoile și așteptările dumneavoastră. Și estimăm bugetul necesar pentru : Zbor + Hotel + Taxi + Tratament.

În orice moment, păstrați controlul complet asupra procesului. O liniște totală.

Despre autor

Laurence

Numele meu este Laurence Tung. Sunt un scriitor medical cu cunoștințe științifice în mai multe domenii. Am acoperit recent domenii terapeutice precum reumatologia și hipercolesterolemia. De asemenea, am expertiză în genomică, epigenetică, biologie moleculară și biochimie. Ajut acest site să publice articole de calitate despre turismul medical.

‍👩‍⚕ OBȚINEȚI O COTAȚIE ➡️